1. lovski tabor LZ Koper

Na pobudo komisije za izobraževanje pri Lovski zvezi Koper je njen predsednik Janko Brezovnik  predstavil vodstvu  potek 1. lovskega tabora za mlade. V sodelovanju z vodstvom LD Rižana, njenim predsednikom Fabiom Steffe in gospodarjem Žarkom Franca je bilo dogovorjeno, da bo tabor potekal na njihovem območju.  Dne 26.10.2019  ob 8. uri se je v lovski koči na Kortinah zbralo 26 otrok, v starosti od 5-13 let, v spremstvu svojcev. Namen tabora je bil predstavitev lovstva in lovišča, spoznati lovske običaje, etični kodeks lovca, divjad, delo lovskega psa ter naravo samo. Vse prisotne je v imenu LZ Koper in njenega predsednika pozdravil podpredsednik zveze Vedran Prodan.

Otrokom smo razdelili majice, čepice, nekaj gradiva z lovsko tematiko, knjige, revije ter igralne karte .

Po zajtrku s kakavom ali čajem je starešina LD Šmarje Bogdan Orlič  pričel predavanje na temo Predstavitev lovstva.

Obrazložil nam je  kaj je lov in kaj je delo oz. naloga lovca, kako se lovec vede do drugih lovcev, divjadi, do narave, kakšna je lovska oprema. Pogovor je tekel tudi o lovskih običajih  in nam pokazal še fotografije divjadi v naravi.

Pod vodstvom lovke LD Rižana Anite Fänrich Čendak je sledilo likovno ustvarjanje,  kjer so otroci pustili  svoje sledi v obliki risbic ter izdelanega plakata.

Nato nam je Matej Bandelj predstavil divjad katera živi na našem območju, predvsem srnjad in divjega prašiča.

Otroci so poslušali in črpali informacije, kasneje pa se je razvila  debata, kjer je mladina  podajala svoja videnja, znanje ter ideje in izkazalo se je, da veliko vedo in so zelo osveščeni.

Sledila sta odmor in malica. Nato pa  kratek pohod po lovišču, kjer smo prišli do večje jase v Murvah v Predloki.  Matej je prikazal delo z lovskim psom, in sicer je psička iskala povoženo srnjad po krvni sledi . Kolikor so bili otroci prej v skrbeh, toliko več so si potem oddahnili,  ko je psička Aria nakazala, da je našla divjad.

In že so stekli navzgor po jasi in nič jih ni motila vlažna trava, ko smo prišli pod visoko prežo. Tu jih je prevzel tekmovalni duh, kdo bo prej preplezal stopnice in prišel više in višje , vendar smo se hitro dogovorili , da bomo plezali počasi dva gor, dva dol. Ko smo si vsi ogledali jaso in Kraški rob iz perspektive lovca na preži, smo pričeli postavljati  solnico, katero so otroci polnili s soljo, in ni ga bilo večjega veselja, kot videti polne roke kristalov morja ujetega v roke otrok sredi gozdne jase.

Tu smo se zaigrali z ugankami ter nabiranjem kostanja, katerega smo si ga na koncu tudi spekli na lovski koči.

Sledilo je malo okrepčilo v obliki jabolka in čokolade, razdelili smo si vodo, ter počasi krenili nazaj po lovski stezi proti koči, kjer nas je pričakal slasten divjačinski golaž.

Po poti nazaj smo se pogovarjali o živalih, nogometu,  avtomobilih, šoli pa vse do  kuharskih receptov.

Še vedno je ostalo dovolj časa in volje za  prosto druženje, igranje kart , streljanje z zračno puško ter izmenjavo  vtisov skupaj preživetega dne.

Ko pa se je dan prevesil v svojo drugo polovico, in je bilo sonce  pripravljeno na zahod smo se počasi začeli poslavljati, in lepo je bilo predajati otroke s smehom na ustih po tako aktivnem dnevu staršem, s katerimi so zapustili prizorišče današnjega dne.

Otroci: Kevin, Lara, Eneja, Val, Leon, Nejc, Eva, Maja, Max, Oskar, Špela, Klara, Ruj, Uroš, Jan, Tai, Marko, Vitja, Ažbe, Nik, Martin, Sara, Maj, Tilen, Rene in Erin so s svojo prisotnostjo, radovednostjo, znanjem ter energijo  pripomogli speljati  I. lovski tabor, za kar se jim  lepo zahvaljujemo vsi kateri smo bili ta dan z njimi:  Vedran Prodan, Bogdan Orlič, Matej Bandelj, Marko Mikolič, Žarko Franca in njegova sestra Jasmina, Mauro Jakomin, Fabio Steffe, Kaja Felda, Jožef Švab in Anita Fänrich Čendak.

In ko se na koncu dneva, eden izmed najmlajših udeležencev tabora tiho usede zraven tebe, malo pomodruje in reče: »danes mi je bilo pa všeč«,  potem  temu ni več kaj dodati!

LD Rižana
Anita Fänrich Čendak