IV. lovski tabor za mlade Lovske Zveze Koper

Lovska zveza Koper je dne, 11. novembra 2023, gostila v Izobraževalnem lovskem centru  v Srgaših – Šmarje že 4. lovski tabor mladih. Pri organizaciji tabora so svoje moči združile članice zveze s podporo MO Koper.

Tabor želi angažirati in podrobno prestaviti lovsko dejavnost predvsem otrokom zadnje triade osnovne šole. Lovci smo predstavili skozi različna predavanja in v praksi, tako o šegah in navadah, gozdnem ekosistemu kot tudi z zanimivimi aktivnostmi kot so delo z psi jamarji v rovu in pri iskanju ranjene divjadi, streljanje z zračno puško, spoznavanje divjadi, obnašanje v gozdu, šakal kot zver, ogled mobilne lovske preže z namenom zmanjšanje škod po divjih prašičev, izdelava solnice in druge lovske aktivnosti.

Lovski tabor je bil organiziran v sklopu programa aktivnosti komisije za izobraževanje ki jo vodi Janko Brezovnik. 12 otrok in svojce je sprejel predsednik Zveze Fabio Steffe in vodja tabora Bogdan Orlič z pomočjo lovca Viktorja Pucer oba iz lovske družine Šmarje. Po sprejemu in podelitvi spominskih daril, zajtrkom in predstavitvi lovske aktivnosti,  je seveda  otroke najbolj zanimalo, kaj vse počno lovci na terenu.

Kot denimo smo podrobno razložili in v živo pokazali, kako poteka iskanje poginule ali ranjene divje živali, ki jo je zbil avto. Vodnik psa krvosledca in znan kinološki sodnik Robert Bandelj jih je tako pripeljal do nastavljene kože lisice, tam pa so izvedeli, koga obvestiti o najdbi le te (112, lovce, higienika,  policijo) oziroma kako ravnati v primeru, ko nekdo povozi ali najde poginulo divjad.

Poučili smo jih še, kako naj se obnašajo v naravi, da naj med sprehodom ne smetijo, da v gozdu hodijo previdno, s primerno opremo in potihem, da ne vznemirjajo živali. Ogledali so si mobilno lovsko prežo in po navodilih mentorjev sami izdelali solnico za divjad in jo napolnili s soljo.

Kot običajno je lovec Danilo Fostnarič iz LD Šmarje pripravil za vse udeležence tabora kot običajno zelo okusno kosilo – paštašuto. Po kosilu, med druženjem pa smo jim predstavili lovsko kulturo, šege in običaje. Najbolj navdušeni so bili nad praktično strelsko preizkušnjo z zračno puško na tarčo divjega prašiča, seveda pod strokovnim in budnim očesom organizatorja.

Na koncu, ob 15 uri, smo jim podarili spominske vrečke z lovskimi darili (notesnik, barvice, otroške igralne karte s podobami živali).

V Lovski zvezi Koper sicer razmišljajo tudi o večdnevnih taborih za mlade a je to prevelik logistični zalogaj, predvsem zaradi nastanitve udeležencev. Želje mladih se bodo uresničile v kolikor bodo pristojni v občini Koper povečali donatorska finančna sredstva in kot obljubljeno priskočili na pomoč pri dokončanju otroškega parka in učno pot prvega  Izobraževalnega lovskega centra v državi v Srgaših pri Šmarjah MO Koper.

Predsednik  LZ Koper
Fabio Steffe