ZELENA INFO TOČKA

Lovska zveza Koper je ob finančni pomoči Komisije za izobraževanje pri Lovski zvezi Slovenije postavila INFO ZELENO TOČKO v Naravovarstveno izobraževalnem centru Lovske zveze Koper v Srgaših dne 29.10.2022. Z vedenjem, da je izobraževalni lovski sistem izjemnega pomena, smo se kljub bogatemu letnemu izobraževalnemu programu odločili, da organiziramo v okviru Lovske zveze Koper prvo INFO ZELENO TOČKO v slovenski Istri, na tematiko »Zgodovine istrskih lovcev in prisotnost zveri v Slovenski Istri«.

Predavanje smo kakor že več krat zaupali izrednemu poznavalcu lovstva in njenega izobraževalnega sistema kakor tudi zgodovine, velikemu strokovnjaku prof. dr. Liviu Jakominu na tematiko zgodovine in nastanek istrskih lovcev in prisotnost zveri v Istri

Predavanje je potekalo preko video projekcije z novim zmogljivejšim računalnikom in z predstavitvijo dermopreparatov zveri. Na info točki je sodelovalo 32 slušateljev, predvsem domačinov. Očitno plakat, ki je bil nameščen na pročelju Krajevne skupnosti Šmarje je dosegel svoj namen. Slušatelji so bili presenečeni nad bogato kulturno dediščino lovstva v Istri in še posebej presenečeni na prisotnost velike zveri, v našem primeru predvsem medveda, šakala in ostalih zveri.

Predsednik LZ Koper Fabio Steffé se je v pozdravnem nagovoru in predstavitvi Info zelene točke dotaknil tudi aktualnih tem, med drugim o spremembah in dopolnitvah Zakona o divjadi in lovstvu ( vnesti da je divjad spet last države), z poudarkom na pereče vprašanje plačila škod po divjih prašičih ter problematika vračanja zemljišč skladu kmetijskih zemljišč.

Po zaključku med pogostitvijo smo nadaljevali v sproščenem dialogu z mnenjem prisotnih, da bi tako oz. podobno predavanje razširili in ponovno organizirali za splošno javnost.

Dober pogled in varen lov!